Στην Κίμωλο παραμένουν ζωντανά πολλά έθιμα και παραδόσεις. Κάποια από αυτά μπορείτε να βρείτε στην συνέχεια.
Στην Κίμωλο, είναι κανόνας το πρώτο παιδί, αν είναι αγόρι να παίρνει το όνομα του παππού από την πλευρά του πατέρα και αν είναι κορίτσι, το όνομα της γιαγιάς από την πλευρά της μητέρας του. έτσι διασφαλίζεται η συνέχεια του ονόματος.
Στους γάμους, μαζί με τις μπομπονιέρες προσφέρουν και ένα παστέλι, για να είναι γλυκιά η ζωή του ζευγαριού και να είναι πάντα “κολλημένοι” ο ένας με τον άλλο. Παλαιότερα, πρόσφεραν επίσης και τις γαμοκουλούρες, κουλούρια με περίτεχνα διακοσμητικά σχέδια.
Ακόμα ένα παλαιότερο έθιμο ήταν αυτό της ονειρομαντείας. Το βράδυ της παραμονής του εορτασμού της Αγίας Αικατερίνης (25 Νοεμβρίου), οι οικογένειες πήγαιναν στην εκκλησία πρόσφορα. Μετά τον εσπερινό, ο ιερέας έδινε σε κάθε νέα το κεντρικό κομμάτι του πρόσφορου, με την σφραγίδα και η εκάστοτε κοπέλα το τοποθετούσε κάτω από το μαξιλάρι της, πριν κοιμηθεί, ενώ παράλληλα έκανε μια επίκληση στην Αγία Αικατερίνη. Σύμφωνα με το έθιμο, έπειτα από τρεις νύχτες που επαναλαμβανόταν η επίκληση, η αγία φανερωνόταν σε όνειρο και αποκάλυπτε ποιον θα παντρευτεί.
Στις 23 Αυγούστου, οι γυναίκες της Κιμώλου φτιάχνουν τη Λαδένια, ένα είδος ψωμιού, το οποίο περιλαμβάνει ντομάτα, κρεμμύδι και πολύ λάδι.